Få gode tips til hvordan barnehagene kan redusere plastmengden

Mange barnehager ønsker å redusere bruken av plast. Hanne Mette K. Vindvik i Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager (NKFB) kan hjelpe deg og din barnehage i gang.

I en undersøkelse gjennomført i 626 private barnehager i fjor høst viser at det er et stort ønske om å bruke mindre plast. For å bistå barnehagene i dette viktige arbeidet, har Hanne Mette utviklet et kurs som skal gi barnehagene god drahjelp på veien mot mindre bruk av plast.

– På dette kurset skal du få kunnskap, inspirasjon og idéer til hvordan du med enkle grep kan motivere og involvere barn og voksne til å ta gode valg for å bli mer plast- og giftfri. Du vil også få kunnskap som får deg til å se tematikken i en større sammenheng. Hvordan du konkret kan knytte plast- og gift til rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver, både gjennom lek og aktiviteter. I tillegg vil deltakerne få innblikk i hvordan de kan få en mer bærekraftig hverdag på andre områder også, sier Hanne Mette K. Vindvik.

Hanne Mette K. Vindvik i NKFB har utviklet et kurs som skal gi barnehagene god drahjelp på veien mot mindre bruk av plast.

Gode tilbakemeldinger

Hun har allerede gjennomført et kurs i Tromsø om hvordan barnehagene kan redusere plast- og miljøgiftene. Kurset fikk svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Nå setter kunnskapssenteret i første omgang opp nye kurs i Oslo og Bodø denne vinteren. Første kurset er allerede 7. februar.

Se oversikt og meld deg på kurs

Tilbakemelding fra deltakere på kurs i Tromsø

Flott presentasjon med stor nærhet til praksisfeltet!

 

Flott at det var mange gode tips om hvordan vi kan jobbe med det i barnehagen og satt i sammenheng med rammeplanen.

 

Engasjerte foredragsholdere som brenner for dette, artig å bruke gallerirunde, man får tenke litt høyt sammen og diskutert ulike temaer.

 

Var et flott og variert minikurs som satte plastproblematikken på dagsorden. Alle kan gjøre litt er viktig.

 

Stor vilje blant barnehagene

Miljøgifter og plastforurensing er to av vår tids store miljøutfordringer. De påvirker helsen og miljøet for alle, og særlig små barn er sårbare. PBL anslår at det skal være mulig å redusere plastbruken årlig med om lag 200 tonn bare i medlemsbarnehagene.

– Mange lar være å handle da de fleste tror at løsningen på problemet er mer ventilasjon eller helt ny barnehage. Men heldigvis kan mye gjøres med enkle tiltak uten store kostnader, påpeker Vindvik.

Undersøkelsen blant barnehagene viser at det er et stort potensial og vilje til å ta et grep for å redusere mengden plast og gift i barnehagene. Blant annet viser undersøkelsen at:

  • Sju av ti barnehager bruker i dag blåsokker
  • 83,6 prosent av barnehagene som bruker blåsokker vurderer helt eller delvis å kutte disse ut
  • Seks av ti barnehager benytter plastposer til skittentøy
  • 88,7 prosent opplyser at det er aktuelt å slutte helt eller delvis bruk av plastposer til skittentøy
  • Om lag halvparten av barnehagene bruker våtservietter når barn stelles.
  • 87,2 prosent svarer at det er aktuelt å kutte helt eller delvis ut all bruk av våtservietter

Er du og din barnehage opptatt av miljø og ønsker å vite hva dere kan gjøre for å bidra? 

Meld deg på kurs

Les også: Enkle grep for en bærekraftig barnehagehverdag