Slik lager du islykt med barna

Når kuldegradene kryper nedover på gradestokken i store deler av landet, er det en perfekt tid å lage islykter sammen med barna i barnehagen. Islyktene kan pynte opp barnehagens uteområde. Eller hva med å lage en utstilling med isskulpturer i ulike former og farger? Dette er en aktivitet der det er gode muligheter til å la kreativiteten råde.

Her får du oppskriften på islykter

  1. Finn frem noe å fylle vann i. Det kan være bøtter, tomme melkekartonger eller ballonger som vi har brukt i denne fremgangsmåten.
  2. Fyll en ballong med vann fra vannkranen og blås litt luft i toppen før den knytes igjen. Slik får man en rett vannflate på toppen.
  3. Sett ballongene på et brett eller fat og plasser ballongene ut i kulden. La de stå til neste dag eller så lenge det tar før isen fryser. Jo kaldere det er, jo fortere fryser vannet til is.
  4. Når vannet har fryst til is, tas lykten inn. Da vil det ha dannet seg et frossent skall av is, med flytende vann inne i beholderen. Lag et lite hull på toppen av lykten, og hell ut vannet. Bruk litt varmt vann for å lage penere kant eller større åpning.
  5. Sett lysene ut igjen og sett i et lys. Telys, kubbelys eller led-lys kan brukes.

Tips: Er dere ekstra kreative kan dere blande konditorfarge, vannfarge eller for eksempel granbar i vannet. Dette gir spennende kreative uttrykk og helt unike lyslykter.

Fyll vann i ballonger og frys dem til islykter
Lyslykter er enkelt å lage, og resultatet blir vakkert!

Utforske og eksperimentere

Når vi lager islykter sammen med barna i barnehagen skaper det gode muligheter for å la barna oppleve, utforske og eksperimentere med naturvitenskapelige fenomener og lære om vannets fysiske egenskaper.

La barna ta del i prosessen, og gi de tid og anledning til å stille spørsmål. La barna erfare og reflektere rundt det som skjer. Samtaler rundt vannets egenskaper kan bidra til økt begrepsforståelse hos barna hvis vi er bevisste på hva vi formidler.

Å lage islykter er også en flott mulighet til å la barna utrykke seg estetisk og kunstnerisk, der de får delta med sine ideer. I tillegg er det en aktivitet som kan skape felles opplevelser, og styrke samholdet i ei gruppe.

Aktiviteter og nyttige tips

Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager er bindeledd mellom forskning, utdanning og praksisfelt. På vår nettside og facebookside deler vi blant annet tips til aktiviteter du kan gjøre med barna, kurs og kompetanseutvikling for barnehageansatte og ledere, webinarer og artikler om forskning i barnehagesektoren.