Forside » Friluftslivets uke – fredag

Friluftslivets uke – fredag

Aktivitet: Vannkraft – bygg ditt eget vannhjul

Denne aktiviteten handler om at barna skal bygge sitt eget vannhjul. Et vannhjul kan være utgangspunktet for lek, og for barns mulighet til å utfolde sin skaperglede og utforskertrang. Det bidrar foruten til mulighet for undring, for ny læring, til gode spørsmål og samtaler. Spesielt relevant er det når vi snakker om tema som miljø, energi, bærekraft og vann.

Prosessen

Denne aktiviteten starter med at barna bygger sitt eget vannhjul. Dette er en aktivitet som barna og personalet kan samarbeide om i barnehagen. Vannhjulet blir deretter med på tur til nærmeste elv eller vann. Her kan barna se hvordan vannhjulet beveger seg når det møter vannet. De kan også bruke en bøtte til å samle vann og heller over vannhjulet. Vannhjulet kan også brukes ute i barnehagen, ved hjelp av hageslangen. Vannmengden justeres med krana, og vi kan demonstrere hva som skjer når det kommer mye eller lite vann. Når det kommer lite vann beveger vannhjulet seg sakte, mens når det kommer mye vann beveger det seg kjempefort – rundt og rundt. Vi kan benytte anledningen til å snakke om hvordan vi produserer strøm. Når det kommer lite vann, produseres det lite strøm, mens kommer det mye vann produseres det mye strøm og hjulet snurrer kjempefort.

Vannhjulet kan også brukes som utgangspunkt for å snakke om spennende tema som:

 • Naturkrefter
 • Vannkraft
 • Hvorfor trenger vi strøm?
 • Energi og energisparing
 • Vann og hvorfor vann er viktig for mennesker og dyr
 • Biologisk mangfold i elva

Du trenger: En liten trekloss, tomme melkekartonger, tegnestifter, spiker, saks og hammer. Treklossene bør forberedes av personalet i forkant. Lag et merke i midten av treklossen på hver side. Bruk hammeren og slå en spiker inn i hver side, ikke så langt, men slik at den sitter godt fast. Klipp ut fire like store rektangel av papp fra melkekartongene. Bruk tegnestifter til å feste de på hver side av treklossen. Nå er vannhjulet klart til å testes!

Dette er bare én måte å bygge et vannhjul. Her er det rom for å eksperimentere.

Fra rammeplanen: Natur, miljø og teknologi


Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring. Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper. Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra til at barna:

 • Opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover.
 • Får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen.

Personalet skal:

Opplevelser og erfaringer i naturen kan fremme forståelse for naturens egenart og barnas vilje til å verne om naturressursene, bevare biologisk mangfold og bidra til bærekraftig utvikling.

I arbeid med fagområdet skal personalet stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering.

I barnehagen skal barna få leke og utfolde skaperglede, undring og utforskertrang.

Oppskrift fra turmat.no: Rislapper av grøtrester

Bilde fra turmat.no

Ingredienser:

 • 5 dl risgrøt
 • 3 egg
 • 1 dl hvetemel
 • (alternativt ca 2 dl pannekakemix fra pose)

Røra blir litt tjukk, og det kan være nødvendig å spe den ut med mer melk.
Husk å ta med smør til steking.

Rislappene stekes i panne på bål eller stormkjøkken.
Lappene skal flyte litt ut i panna, og bli på størrelse med håndflaten din (ikke medregnet fingre).

Forslag til ekstra smak og tilbehør:

 • Ha en halv teskje kardemomme i røra, og en halv dl hakkede mandler
 • Gjør det enkelt med jordbær- eller bringebærsyltetøy
 • Gjør det litt mer spennende med asiatisk kayasyltetøy (basert på kokos og pandan) og en klatt smør som smelter. Søtt og godt…
 • Server med lønnesirup, kanel, hakkede nøtter og rosiner
 • Server med friske (eller litt frosne) bær og søt balsamicosirup

Oppskrift hentet fra: https://turmat.no/oppskrifter/frokost/rislapper-av-grotrester.

Utviklet av: Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager, www.nkfb.no.