Forside » Friluftslivets uke – mandag

Friluftslivets uke – mandag

Aktivitet: Hinderløype stafett

Hinderløype er en gøy måte på å øke aktivitetsnivået og barna stimuleres til å bevege seg i ulendt terreng. Med hinderløype som stafett må barna jobbe sammen for å samle inn alle gjenstandene som ligger på andre siden av hinderløypen.

Mål

Bruke naturen til lek- og læringsarena hvor barna får erfare gleden med fysisk aktivitet i ulendt terreng, og får oppleve viktigheten av samarbeid og hva det gjør med fellesskapet.

Rammeplanen

Ifølge rammeplanen kan opplevelser og erfaringer i naturen gi barna en følelse av tilhørighet i naturen og bidra til at barna blir glad i naturen. Barnehagen skal tilrettelegge for å gi barna opplevelsen av bevegelsesglede, motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger. Personalet skal sørge for at alle barn blir inkludert i aktiviteter hvor de får være i lek og sosial samhandling. 

Beskrivelse

Barnegruppen deles inn i lag hvor hvert lag representere ulike naturelementer, som stein, pinne, kongle ol. Barna kan eventuelt få fargebånd på seg, slik at de vet hvilke lag de tilhører og hvem som er på deres lag.

Barna stiller seg på rad hvor en og en fra hvert lag går igjennom hinderløypen, plukker med seg sitt naturelement og løper tilbake til laget før neste går igjennom hinderløypen. Slik fortsetter det til det er tomt for naturelementer å hente. Her kan dere variere med antall runder dere ønsker hvert barn skal gjennomføre.

Forberedelser

Før aktiviteten settes i gang må én eller flere av dere ansatte sette opp en hinderløype til hvert lag og markere den tydelig.

Gå igjennom med barna og vis dem hvordan hinderløypen går og vis eventuelt enklere/vanskeligere måter å gjennomføre ulike hinder på. Slik at det er tilpasset de ulike forutsetningene barna har.

Flere aktiviteter finner du på aktivitetskassen.no

Ressursen er utviklet av Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Institutt for idrett, kosthold og naturfag, ved Høgskulen på Vestlandet

Les mer på: www.mhfa.no

Oppskrift: Tyrkisk laksekebab

Ingredienser

Til cirka 4 porsjoner

  • 500 g Laksefilet
  • 1 egg
  • Persille
  • 1 ss potetmel
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt
  • Pepper
  • Spisskumen
  • Malt paprika

Løksalat

  • 1 Skivet løk
  • 1 bunt Persille
  • Saften fra en sitron
  • Sumak (krydder)

Fremgangsmåte

  1. Ha alt i en foodprosessor og kjør til en fin deig. Alternativt finhakk laksen før det blandes med de andre ingrediensene. La blanding stå kjølig en times tid før du former kebabene og steker på panne.
  2. Del løken i to, og skjær tynne skiver. Grov hakk persille og bland sammen med løken. Tilsett saften fra en sitron og krydder. La gjerne salaten få stå seg litt før den servers.
  3. Nytes i tyrkisk pide (flatt brød), eller tortilla lefser.

Kilde: Turmat fra hele verden