Forside » Friluftslivets uke – onsdag

Friluftslivets uke – onsdag

Aktivitet: Naturens matskap – høsting av råvarer

Naturen er et matskap som inneholder masse spiselige råvarer. Ved å høste og spise det dere finner på tur, kan barna få erfare og oppleve naturen og det den gir oss.

Målet er å gi barna erfaringer og en begynnende forståelse om hvordan vi, på en bærekraftig måte, kan ta vare på og høste fra naturen vår – hvilke råvarer kan plukkes, hva må varmebehandles og hva er giftig?

Prosessen

Reflekter sammen over råvarer i naturen – hvilke som kan og ikke kan spises. Vis til konkrete bilder av råvarer som kan plukkes. Forklar barna at de må høre med en voksen før de spiser noe, slik unngår dere at barna får i seg giftige råvarer.

Bruk nærmiljøet hvor barna allerede er kjent og føler en tilhørighet til. Gi barna erfaringen og sanseopplevelsen ved å plukke og putte rett i munnen, som for eksempel blåbær. Råvarene kan brukes i matlaging, enten på tur eller tilbake i barnehagen. La barna få medvirke ut fra sine forutsetninger gjennom hele prosessen, fra høsting av råvarer, tilberedning og til å spise måltidet sammen i fellesskap.

 • Dere kan lage brenneslesuppe og gransirup.
 • Plukk med dere einebær, ramsløk, bladene til gaukesyre eller geitrams.
 • Plukk ulike bær og lag syltetøy, gele, saft, pai, kompott osv.
 • Bruk bær til topping i ulike grøter (se barnehage.matjungelen.no/oppskrifter/).

Før dere drar ut på tur og plukker naturens råvarer, bør dere setter dere inn i hvilke råvarer som vokser i deres naturområde. Hvilken kan plukkes og spises med en gang, hvilken må varmebehandles først og hva er gift?


Viktig! Ikke plukk sopp om ingen av dere har kunnskap og erfaring om dette. Det finnes flere giftige sopptyper, og mange av disse ligner på de ikke giftige soppene.


Fra rammeplanen: Kropp, bevegelse, mat og helse

Vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut. Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse.

Ifølge rammeplanen skal barna lære om hvordan de kan ta vare på naturen, føle tilhørighet til naturen og få innsikt i matens opprinnelse.

Personalet skal:

 • Tilrettelegge for opplevelser og erfaringer som fremmer barns forståelse av naturens egenart og bærekraftig utvikling.
 • Gjennom arbeidet med «kropp, bevegelse, mat og helse» skal barna få delta i aktiviteter hvor de får være i bevegelse i varierte miljøer med ulike opplevelser og sanseinntrykk.

Utviklet av: Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Institutt for idrett, kosthold og naturfag, ved Høgskolen på Vestlandet www.mhfa.no

Flere aktiviteter om mat og bærekraft finner du på Matjungelen Barnehage barnehage.matjungelen.no/

Oppskrift fra turmat.no: Smørstekt kantareller

Bilde fra turmat.no

Ingredienser

Til cirka 4 porsjoner

 • 600 g kantareller
 • 6 SS smør
 • 2 neve kruspersille
 • 2 ts salt og pepper

Fremgangsmåte

 1. Forvarm stekepanna (bruk helst jernpanne)
 2. Stekes i rikelig med meierismør
 3. Dryss på havsalt og kvernet pepper, mens du steker.
 4. Hakk kruspersille og dryss over før servering.
 5. Nytes godt alene eller for eksempel på et ristet foccaciabrød med god olivenolje.

Oppskrift hentet fra: https://turmat.no/oppskrifter/lunsj/smorstekt-kantareller