Forside » Friluftslivets uke – tirsdag

Friluftslivets uke – tirsdag

Aktivitet: Skapende aktivitet med naturmaterialer

Mål

 • La barna få estetiske erfaringer i barnehagens uterom
 • La barna få oppleve gleden over å delta i skapende arbeid sammen med andre

Du trenger

Et naturområde med varierte naturmaterialer som blomster, kongler, strå, pinner, sand og stein. Ta også med hyssing og kamera. 

Gjennomføring

Mange barnehager sanker naturmaterialer som pinner og kongler på turer i nærområdet. Materialene brukes både i spontan lek og i planlagte formingsaktiviteter inne i barnehagen, men de kan også brukes til skapende aktivitet ute der man finner de. 

Å lage kunst ut av natur kan også kalles land art eller stedskunst, og kjennetegnes ved at naturen får spille en sentral rolle i kunstverket. Denne kunstformen tar utgangspunkt og hensyn til et bestemt sted, som for eksempel fjæra eller skogen.  Man bruker som regel naturmaterialer som finnes på stedet og lager installasjoner og skulpturer som blir værende i naturen.

Før man går i gang med å jobbe med land art er det fint å introdusere kunstformen for barna ved å se på bilder av land art som inspirasjon til egen kreativ utfoldelse. La barna samle naturmaterialer og samarbeide om å skape i naturen. Her kan barna få erfaring med og samtale om begreper som materialer, form, farge, og mønster.

Skal du lage kunstverk i naturen er det viktig å tenke på at objektene må lages av materialer som selv destrueres og forsvinner tilbake til naturen over tid. Det er viktig at kunstverket ikke er til skade for det naturlige miljøet, og ikke etterlater seg kjemikalier eller andre unaturlige materialer. Ta bilder av barnas installasjoner og still ut i barnehagen.

Tips til aktivitet

 • Blomstervev

Spenn opp to greiner med ull- eller bomullstråd mellom to trær. Vev inn forskjellig naturmateriale som blomster, gress og mose. Man kan også lage vev i et mindre format som man kan ta med seg hjem eller til barnehagen. Spikk pinner og knyt de sammen med tråd slik at de danner ønsket form.  Spenn deretter tråd mellom pinnene og fest tråden godt før man vever inn naturmaterialet.

 • Konstruksjon og mønster

Eksperimenter med de materialene du har tilgjengelig for å lage en konstruksjon, et mønster eller en form. Eksempelvis kan man stable stein, lage spiraler eller ulike mønster på bakken med planter, stein eller skjell.

Rammeplanen

Kapittel 9. Barnehagens fagområder

 • Kunst, kultur og kreativitet

Opplevelser med kunst og kultur i barnehagen kan legge grunnlag for tilhørighet, deltakelse og eget skapende arbeid. Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk. (s.50)

Les mer på: www.kunstkultursenteret.no

Pakke tursekken sammen

Forberedelse og pakke sekk er en viktig del av det å gå på tur. Ta barna med i planleggingen, snakk sammen om hva dere trenger å ha i sekken, og pakk tursekken sammen. Barna vil føle seg inkludert og viktig. Fordele ansvar og sammen sørge for at dere har med alt dere trenger til en vellykket tur!

Et lite tips er å ha en liste over hva som skal være i tursekken til enhver tid slik at det gjør det enklere å fokusere på hva dere trenger for den aktuelle turen dere skal på. Viktig at barna ikke står alene med ansvaret, men får medvirke med sine synspunkter og erfaringer.

Oppskrift: Gahkko med nyrørt blåbærsyltetøy

Ingredienser

 • 50 g smør
 • 1 ss sirup
 • 5 dl vann
 • 1 pk tørrgjær
 • 0,5 ts salt
 • 1 ts malt anis (ikke stjerneanis)
 • Ca 500 – 600 g mel

Fremgangsmåte:

 1. Smelt smøret.
 2. Ha sirup i det smeltede smøret og rør godt til sirupen har løst seg opp.
 3. Bland i vann og varm opp til fingervarmt (ca 37 grader).
 4. Vei opp melet. Bland i tørrgjør, salt og malt anis.
 5. Hell smørblandingen over melblandingen og elt deigen godt sammen.
 6. Dersom deigen er veldig klissete, spe på med litt og litt mer mel. Det er
  bedre at deigen er litt klissete enn at den er for tørr.
 7. Trill deigen til en lang pølse og del den opp i ca 15-20 like store deler.
 8. Trill delene til boller.
 9. Trykk bollene flate og kjevle dem til runde små leiver (ca som et
  polarbrød) ca 0,5 cm tykke.
 10. Legg alle brødene på bakepapir på brett. Dekk brødene med håndkle og la heve ca 30 min.
 11. Prikk med gaffel før de steikes ved 200 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter – til fargen er gylden.
 12. Avkjøl på rist med klede over, slik at de holder seg myke.

Tips! Hvis du ønsker å lage disse på tur kan de stekes i stekepanne på bål eller primus. Da tar du bare med deg den ferdige deigen i en boks, triller boller og trykker flate i pannen.

Server de ferdigstekte brødene med nyrørt blåbærsyltetøy.