Forside » Friluftslivets uke – torsdag

Friluftslivets uke – torsdag

Aktivitet: Felles glede

Rammeplanen

Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling. Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna opplever trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt.

Personalet skal fremme et inkluderende miljø der alle barna kan delta i lek og erfare glede i lek. Personalet skal bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og legge til rette for utvikling av leketemaer.

Barna skal inkluderes i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek og sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger. Samarbeid og positiv samhandling læres best ved inkluderende leker, ikke leker som ekskluderer. Nedenfor er det forslag til noen leker og aktiviteter som barnehagen kan bruke i sitt arbeid med å stimulere til samhandling (og selvregulering). Aktivitetene kan gjennomføres både inne og ute. Lekene krever samordnet innsats fra to eller flere for at resultatet skal bli en suksess.

Mål for dagen

Hovedmålet er at barna gjør morsomme ting sammen og at alle er med.

Dette trenger du

Et uteområde med gress eller sand egnet til å krabbe på. Litt kupert terreng øker utfordringene og kan gjøre det mer spennende. Til skilpaddeleken trengs tepper eller lignende. Dyrelyd-leken kan godt utføres i passende skogsterreng.

Gjennomføring

Tusenbein på tur

Tusenbeinet lages ved at barna sitter på kne etter hverandre og holder hendene rundt anklene til den som er foran. Oppgaven er å få tusenbeinet til å bevege seg rundt i terrenget. Flere tusenbein kan koble seg på hverandre. Kanskje klarer tusenbeinet å bite seg i halen? Hvordan ligger tusenbeinet når det sover? Kanskje er det ikke et tusenbein, men en drage.

Skilpadde

En gruppe barn samles under et stort teppe eller laken. Barna er skilpadden, og teppet er skallet. Oppgaven for skilpadden er å bevege seg mot et bestemt mål. Det kan være ganske utfordrende for barna å samordne sine bevegelser for å få skilpadden til å gå i én retning.

Dyrelyder

Grupper av barn gis ulike dyreroller ved at lekeleder (pedagogen) hvisker navnet på et dyr til hvert enkelt barn (sjekk hvilke dyrelyder de kjenner). I utgangspunktet er barna spredt i lekeområdet. Alle lukker øynene og snurrer rundt noen ganger. Barna lager deretter lyder i samsvar med det dyret de er. Oppgaven er å finne de andre dyrene av samme slag som dem selv bare ved å følge lydene.

Les med på: www.laringsmiljosenteret.uis.no

Ta vare på naturen!

Rammeplanen sier at barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider (Kunnskapsdepartementet 2017).

Derfor er det viktig at barna tidlig lærer hvordan vi opptrer i naturen, at de tilegner seg kunnskap om allemannsretten og sporløs ferdsel. Alle har rett til å være på tur, men vi må ha gode rutiner på å rydde opp etter oss og sørge for at vi ikke forsøpler.

Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra til at barna får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling (Kunnskapsdepartementet 2017). Tar vi vare på naturen vil vi få noe tilbake. Nå på høsten kan vi blant annet plukke og nyte smaken av bær og sopp.

Oppskrift: Bananpannekaker

Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Bananpannekaker gir en god start på dagen, eller som energipåfyll på tur. De er næringsrike og har du noen brune bananer liggende, egner disse seg ypperlig.

Det finnes mange ulike oppskrifter på bananpannekaker, så her er det bare å bruke det man liker best og ta de hensynene man behøver.

Per person

  • 1 banan (jo brunere, jo søtere)
  • 1 egg
  • 1 dl eller 40 gram havregryn/havremel (alt ettersom hvor grove man liker de, her kan man også bruke andre melsorter)
  • Litt kanel
  • Litt vanilje pulver (evt vaniljesukker)
  • Litt natron (da hever de litt, her kan man også bruke bakepulver)
  • Evt litt melk/vann/havremelk el.l. om konsistens blir for tykk

Topping

Topping er valgfritt, men de smaker spesielt godt med litt lønnesirup, eller som her med friske bær og litt vaniljekesam.

Utstyr

Forbereder du alt hjemme, er egentlig alt du trenger en stekepanne og -spade.

Fremgangsmåte

Før du drar hjemmefra lager du røren ved å skrelle og mose bananer med en gaffel sammen med resten av ingrediensene. Dette kan jo også gjøres enkelt på tur om man tar med en liten bolle eller lignende.

Bruk en generøs spiseskje eller to med røre per pannekake. De skal være ganske tykke.

Stek dem på den ene siden til du merker at de setter seg godt langs kanten, om lag tre minutter. Snu, og stek et minutt på den andre siden.

Topp de med lønnesirup, hakket nøtter og/eller sjokolade, syltetøy – eller som her, vaniljesesam og friske bær.

Kilde: Turmat fra hele verden